Algemeen

Moet ik medisch gekeurd worden voor het aanvragen of vernieuwen van een groot rijbewijs?

Medische keuring groot rijbewijs

Voorafgaand aan de medische keuring moet u het formulier 'Eigen verklaring' kopen. Dit kan bij rijscholen, de gemeente en bij de theoriecentra van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het formulier bestaat uit een eigen verklaring en een geneeskundig verslag.

Op de eigen verklaring staan vragen over aandoeningen die van invloed kunnen zijn op uw rijvermogen. Bijvoorbeeld of u last heeft (gehad) van epileptische aanvallen, duizeligheid of een verhoogde bloeddruk. U kunt deze vragen zelf beantwoorden en het formulier ondertekenen. Het geneeskundig verslag moet door een arbo-arts ingevuld worden, na een medisch onderzoek.

Als beide verklaringen ingevuld en ondertekend zijn, stuurt u deze op naar het CBR.

Uitslag rijgeschiktheid en rijbewijs aanvragen

Een medisch adviseur van het CBR bepaalt of u lichamelijk en geestelijk in staat bent om zelfstandig en veilig een motorvoertuig te besturen. Is dat het geval, dan geeft het CBR de verklaring van geschiktheid af. U krijgt de verklaring van geschiktheid thuisgestuurd. Met deze verklaring kunt u uw rijbewijs aanvragen of vernieuwen bij de gemeente in uw woonplaats.

Medische keuring vervangen door rijtest

Het CBR bekijkt of de medische keuring vaker vervangen kan worden door een rijtest. Chauffeurs hoeven dan minder stappen te doorlopen voor een verlenging. 

Meer informatie keuring en rijbewijs

Voor meer informatie over de keuringsprocedure kunt u terecht bij het CBR. Met vragen over de benodigde documenten en kosten voor de aanvraag of vernieuwing van uw rijbewijs kunt u terecht bij uw gemeente.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON