Algemeen

Wat moet ik doen als ik een oude olietank in mijn tuin vind?

Oude olietank herkennen

Putdeksels, koperen doppen, ontluchtingspijpen of vreemde verzakkingen in de tuin. Dit zijn aanwijzingen voor de aanwezigheid van een oude olietank. Olietanks liggen meestal niet meer dan 1 meter diep. U kunt met een metalen staaf in de grond prikken in de buurt van de kelder of de kruipruimte. Of een metaaldetector huren. Een oude leiding in de kelder of kruipruimte kan ook wijzen op olieaanvoer.

Aanwezigheid olietank melden

Gaat u grond in de tuin verplaatsen (bijvoorbeeld voor het bouwen van een schuurtje) en vindt u een olietank? Dan moet u dit melden bij uw gemeente. Dit moet ook als u aanwijzingen heeft voor de aanwezigheid van een oude olietank in uw tuin.

Olietank verwijderen of schoonmaken

Uw gemeente bepaalt of u een oude olietank moet laten schoonmaken of verwijderen. Dit hangt ervan af wanneer en hoe de olietank is schoongemaakt. Olietanks werden voor 1 maart 1993 niet altijd even grondig schoongemaakt.

Verantwoordelijkheid verwijderen of schoonmaken olietank

Als eigenaar van een woning moet u een oude olietank laten schoonmaken of verwijderen. Huurt u een woning? Dan moet u de verhuurder laten weten dat hij de olietank moet laten schoonmaken of verwijderen.

Kosten verwijderen olietank

Het verwijderen van een olietank kost minimaal € 1.000. Daar kunnen nog kosten bijkomen voor bodemsanering. De ligging van het pand en de bereikbaarheid van de tank bepalen ook de uiteindelijke prijs. Offertes kunt u aanvragen bij Kiwa-erkende saneringsbedrijven. Kiwa is het keuringsinstituut voor onder andere rioleringen, waterleidingen en ondergrondse tanks.

Aansprakelijkheid bij verkoop huis met olietank

Moet u een olietank in uw tuin laten verwijderen? Regel dit dan voor de overdracht van de woning. Of spreek met de koper af dat hij de olietank laat verwijderen.

Weet u dat u een olietank moet laten verwijderen en u doet dit niet? Dan bent u achteraf aansprakelijk te stellen voor eventuele schoonmaakkosten en verwijderingskosten. Dit is ook zo als u niet weet dat er een tank in uw tuin ligt en de tank later door de koper wordt ontdekt.

Risico oude olietank

Olietanks werden vroeger gebruikt om verwarmingsinstallaties van brandstof te voorzien. Een oude tank kan roesten en lekken. Daardoor kunnen olieresten in de bodem en het grondwater terechtkomen.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Ben ik verantwoordelijk voor de bodemverontreiniging rond mijn huis?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON