Algemeen

Mag ik bellen in de auto?

Niet handheld bellen achter het stuur

U mag uw mobiele telefoon niet vasthouden (handheld bellen) als u uw auto bestuurt. Ook niet als u een sms-bericht wilt versturen of lezen. Of een telefoonnummer wilt opzoeken of opslaan. U mag de telefoon ook niet tussen uw oor en schouder klemmen.

Bellen in geparkeerde of stilstaande auto mag

Heeft u uw auto geparkeerd of staat u daarmee stil (bijvoorbeeld voor een stoplicht of in de file)? Dan mag u wel handheld bellen.

Boete voor handheld bellen

U kunt een boete krijgen voor handheld bellen tijdens het rijden. De boetes voor verkeersovertredingen vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM). De overtredingen zijn ingedeeld per categorie.

Waarom handheld bellen niet mag

Handheld bellen achter het stuur leidt tot gevaarlijk weggedrag en verhoogt de kans op een ongeval. U wordt afgeleid als u tegelijk de telefoon moet bedienen en uw auto moet besturen. Ook moet u uw aandacht verdelen tussen uw telefoongesprek en het rijden.

Regels bellen in de auto

De regels voor bellen in de auto staan in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De regels gelden in of op motorvoertuigen (auto's), bromfietsen, snorfietsen of gehandicaptenvoertuigen met een motor.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Hoe blijf ik als fietser uit de dode hoek van een vrachtwagen?
Wanneer moet ik een snelheidsbegrenzer hebben in mijn bedrijfsauto of bus?
Wat is een slaaprijder en wat zijn de gevolgen van slaaprijden?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON