Algemeen

Wat zijn de verkeersregels op een rotonde?

Verkeersborden rotonde

Een rotonde wordt aangegeven door het verkeersbord J9 (rotonde) en verkeersbord D1 (rotonde: verplichte rijrichting). Het bord J9 staat voor de rotonde en waarschuwt u dat er een rotonde aankomt. Bord D1 staat op de rotonde.

Voorrangsregels rotonde

Bij het naderen van een rotonde gelden dezelfde voorrangsregels en voorsorteerregels als bij een kruising:

  • Wilt u een rotonde oprijden waar geen verkeersborden of verkeerstekens staan die de voorrang regelen? Dan moet u voorrang krijgen van al het verkeer dat op de rotonde rijdt (voorrangsregel 'rechts gaat voor').
  • Wilt u een rotonde oprijden waar verkeersborden en/of verkeerstekens staan die de voorrang regelen? Dan moet u voorrang verlenen aan alle bestuurders die op de rotonde rijden.

Bij het verlaten van een rotonde moet u fietsers die op de rotonde blijven soms voorrang geven. Let goed op de verkeerssituatie ter plaatse.

Richting aangeven op een rotonde

Bij het naderen en oprijden van een rotonde hoeft u geen richting aan te geven. Ook als u de weg volgt op de rotonde is het niet verplicht naar links richting aan te geven. U volgt namelijk gewoon de weg en verandert niet van richting.

Bij het verlaten van een rotonde moet u richting aangeven naar rechts.

Inrichting rotondes

Er zijn rotondes met en zonder verkeersborden en/of verkeerstekens. Steeds meer wegbeheerders plaatsen op rotondes borden met de instructie 'Richting aangeven bij verlaten rotonde'.

Met vragen of klachten over de inrichting van een rotonde kunt u terecht bij de wegbeheerder.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Wat is de maximumsnelheid voor het wegverkeer?
Wat betekenen de strepen op de weg?
Wat is de minimumsnelheid voor het wegverkeer?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON