Algemeen

Wat moet ik regelen als ik een auto ga kopen?

Kenteken van auto op uw naam zetten

Als u een auto heeft gekocht, moet u als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs (papieren kentekenbewijs of plastic kentekencard) op uw naam laten zetten. U kunt dit laten doen bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. 

Om het kenteken van een auto te laten overschrijven moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Dit zijn:

  • U moet het kenteken zelf op uw naam laten overschrijven.
  • U bent minimaal 18 jaar oud.
  • U woont in Nederland en bent ingeschreven bij de gemeente in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA).

Meer informatie over een kentekenbewijs op naam zetten en over een kenteken overschrijven op naam van uw bedrijf vindt u op de website van de RDW.

Uw auto WA verzekeren

Heeft u het kenteken van een auto op uw naam laten overschrijven? Dan moet u uw auto WA verzekeren (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)), bij een verzekeringsbedrijf. Dit geldt niet voor aanhangwagens, die zijn verzekerd bij het trekkend voertuig.

APK goedkeuring regelen voor uw auto

Staat het kenteken van een auto eenmaal op uw naam, dan moet u een APK goedkeuring hebben voor uw auto. Als uw auto nog niet APK is goedgekeurd, moet u dat zo snel mogelijk regelen. Voor meer informatie over de APK kunt u terecht op de website van de RDW.

Motorrijtuigenbelasting betalen

Als eigenaar van een auto moet u motorrijtuigenbelasting betalen. Dit geldt voor personenauto's, bestelauto's en vrachtauto's. U ontvangt de rekening vanzelf, u hoeft hier niets voor te doen.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON