Algemeen

Wat is het experiment met het verlagen van de minimumleeftijd voor buschauffeurs?

Experiment: chauffeurs vanaf 18 jaar

Het experiment  is op 1 januari 2011 ingegaan. Chauffeurs van 18 jaar en ouder mogen binnen Nederland rijden op:

  • stadsbussen,
  • streekbussen en
  • op touringcarbussen met een vast rooster.

Voorwaarde is dat het traject dat zij rijden niet langer is dan 50 kilometer. Langere trajecten mogen zij alleen rijden met een lege bus. De minimumleeftijd voor deze diensten was 21 jaar.

Duur van het experiment

Het experiment duurt ongeveer 3 jaar, met een mogelijke uitloop tot maximaal 6 jaar. Als de uitkomsten van het experiment positief zijn, wordt de minimumleeftijd opgenomen in de  Wegenverkeerswet 1994.

Nieuwe regels rijbewijs

Het experiment staat los van de nieuwe regels voor het rijbewijs bus (rijbewijs D). Volgens de nieuwe regels moet iemand bijvoorbeeld minimaal 24 jaar zijn om examen D en DE te doen.

Doel experiment verlagen minimumleeftijd buschauffeur

Het personeel in het openbaar vervoer is vergrijsd. Doel van het experiment is om jongeren enthousiast te maken voor het beroep van buschauffeur. Zij kunnen vervroegd aan de slag als zij rijbewijs B en D plus Code Vakbekwaamheid (Code 95) hebben.

Diensten 18-jarige buschauffeurs met vast rooster

Chauffeurs van 18 jaar en ouder mogen sinds 1 januari 2011 binnen Nederland rijden op stadsbussen, streekbussen en op touringcarbussen met een vast rooster. Voorwaarde is dat het traject dat zij rijden, niet langer is dan 50 kilometer. Langere trajecten mogen zij alleen rijden met een lege bus. Voorheen was de minimumleeftijd voor deze diensten 21 jaar.

Diensten 20-jarige chauffeurs op touringcars zonder vast rooster

Ook de leeftijd van chauffeurs die binnen Nederland rijden op touringcars zonder een vast rooster is verlaagd. Hiervoor geldt sinds 1 januari 2011 een leeftijd van 20 jaar (was 21).

Aanmelden chauffeurs bij Rijkswaterstaat (RWS)

Wilt u meedoen aan het experiment? U kunt zich als chauffeur aanmelden bij Rijkswaterstaat (RWS), Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS). Dit kan met het formulier bewijs van deelname experiment verlaging minimumleeftijd buschauffeurs. U vult dit formulier samen met uw werkgever in. Uw werkgever stuurt een kopie van het getekende bewijs en een kopie van uw rijbewijs naar DVS. De contactgegevens staan op het bewijs van deelname. Vanaf dat moment bent u als chauffeur aangemeld voor het experiment.

Minimumleeftijd opleiding tot buschauffeur

De minimumleeftijd voor de opleiding tot buschauffeur is ook omlaag gegaan. Sinds 1 januari 2011 is het mogelijk om na de middelbare school buschauffeur te worden. Jongeren kunnen vanaf 17 jaar aan de beroepsopleiding voor buschauffeur beginnen. Met 18 jaar kunnen zij aan het werk als zij alle papieren hebben en in dienst zijn van een bedrijf. De minimumleeftijd voor de opleiding was 20 jaar.

Minimumleeftijd buschauffeurs in omliggende landen

In Duitsland, België en Engeland is de minimumleeftijd van buschauffeurs al verlaagd naar 18 jaar.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Waar kan ik een klacht indienen over het openbaar vervoer (ov)?
Wat is de Hogesnelheidslijn-Zuid (HSL-Zuid)?
Wat is een ov-chipkaart?
Wanneer heb ik een Nationaal certificaat personenvervoer nodig?
Hoe wordt het tarief voor het reizen met de ov-chipkaart berekend?
Waar kan ik een klacht indienen als het openbaar vervoer niet toegankelijk is?
Welke soorten openbaar vervoer zijn er in de regio?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON