Algemeen

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een tractor of trekker?

Invoering trekkerrijbewijs (T-rijbewijs) vanaf 2015

De overheid gaat vanaf 1 juli 2015 het T-rijbewijs (ook tractorrijbewijs of trekkerrijbewijs of genoemd) invoeren. Alle bestuurders van een landbouwtrekker moeten dan dit rijbewijs hebben om op de openbare weg te mogen rijden. Dit moet onder andere zorgen voor minder verkeersongevallen.

De Eerste Kamer moeten nog instemmen met het ontwerpbesluit. Het T-rijbewijs gaat in de meeste gevallen deel uitmaken van de agrarische opleiding. 

Trekkerrijbewijs jeugdigen voor 16- en 17-jarigen (trekkercertificaat)

Een 16- of 17-jarige die voor zijn werk op een tractor rijdt, heeft nu al een trekkercertificaat nodig.  Een trekkerrijbewijs jeugdigen is geen echt rijbewijs, maar een bewijs van vaardigheid. Het heet officieel: Certificaat voor vakbekwaamheid. 

Examen voor trekkerrijbewijs jeugdigen

Wie een trekkerrijbewijs jeugdigen wil halen, moet een trekkerrijexamen doen. Het examen bestaat uit een theorietoets en een praktijktoets.

Zelfrijdende of langzaam rijdende werktuigen

Voor bepaalde werktuigen is geen rijbewijs of trekkerrijbewijs jeugdigen nodig. Het gaat om:

  • zelfrijdende werktuigen, zoals een rooimachine voor bieten en aardappelen;
  • langzaam rijdende werktuigen (16 tot 25 kilometer per uur).

Wie jonger is dan 18 jaar mag deze werktuigen alleen onder deskundig toezicht besturen. Het T-rijbewijs wordt vanaf 1 juli 2015 ook voor deze voertuigen (MMBS'en) verplicht.

Regels in het buitenland voor trekkerrijbewijs

Over het trekkerrijbewijs zijn geen Europese afspraken gemaakt. Iedere lidstaat van de Europese Unie (EU) mag zijn eigen regels hanteren voor het besturen van een tractor. Zo zijn er landen die wel een trekkerrijbewijs hebben en andere landen die dat niet hebben. Voor de regels in het buitenland kunt u contact opnemen met de buitenlandse autoriteit.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON