Algemeen

Tot wanneer kan ik gloeilampen kopen?

Halogeenverlichting onder voorwaarden toegestaan

De meeste vormen van halogeenverlichting blijven toegestaan. Maar vanaf 2016 mogen alleen de meest zuinige typen nog worden verkocht. Halogeenlampen zijn zuiniger dan gloeilampen, maar gebruiken meer energie dan spaarlampen en LED-lampen.

Geen verbod op kerstverlichting en koelkastlampjes

Het verbod op gloeilampen slaat alleen op verlichting voor huishoudelijk gebruik. Lampen met een speciale toepassing, zoals lampjes voor naaimachines, koelkasten en ovens blijven wel toegestaan. Net als terrariumlampen en warmtelampen. Consumenten mogen ook kleinere lampen met een lager vermogen dan 7 watt blijven gebruiken. Bijvoorbeeld  kerstverlichting.

Waarom zijn gloeilampen niet meer toegestaan?

Gloeilampen gebruiken zeer veel energie en dat is nadelig voor het milieu.

Energiebesparing door led-lamp of spaarlamp

Led-lampen en spaarlampen besparen tot wel 90% energie vergeleken met gewone gloeilampen. De aankoopprijs van een spaarlamp heeft u ongeveer binnen 1 jaar terugverdiend. Daarna gaat u geld besparen op uw energierekening. Led-lampen zijn nog zuiniger dan spaarlampen. Bovendien gaan led-lampen heel lang mee. Een led-lamp gaat theoretisch ongeveer 50.000 branduren mee. Een normale gloeilamp gemiddeld 1.000 branduren en een spaarlamp tussen de 8.000 en 15.000 branduren.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Wat is het verschil tussen een energieleverancier en een netbeheerder?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON