Algemeen

Kan mijn drinkwaterbedrijf de levering van water afsluiten als ik niet betaal?

Vaste procedure afsluiten drinkwater

Betaalt u uw waterrekening niet? Dan moet uw drinkwaterbedrijf een vaste procedure volgen bij het afsluiten van uw watervoorziening. Als eerste moet het bedrijf een schriftelijke herinnering sturen. Op deze betalingsherinnering staat altijd:

  • dat u niet wordt afsloten als dit zeer ernstige gezondheidsrisico's voor u oplevert. U heeft dan wel een medische verklaring nodig; 
  • de mogelijkheden voor hulp bij schulden;
  • een aanbod van het bedrijf om bepaalde gegevens door te geven aan de schuldhulpverlening. Dit gebeurt alleen met uw schriftelijke toestemming.

Daarna moet het waterbedrijf proberen om u persoonlijk te benaderen. Bijvoorbeeld per telefoon. Het bedrijf moet u wijzen op uw betalingsachterstand en hoe u deze kan oplossen. Reageert u niet op het aanbod om bepaalde gegevens door te geven aan de schuldhulpverlening? Dan kan het drinkwater besluiten om de gegevens aan deze instantie door te geven.

Doel vaste procedure

De regels moeten afsluitingen en oplopende betaalachterstanden bij consumenten zoveel mogelijk voorkomen. Voor de afsluiting van gas en elektriciteit gelden ook vaste regels.

Uitzondering bij ernstige gezondheidsrisico's klant

Heeft u een medische verklaring? En staat hierin dat afsluiting van drinkwater zeer ernstige gezondheidsrisico's oplevert voor u of een van uw huisgenoten? Dan mag het drinkwaterbedrijf u niet afsluiten. Een onafhankelijke arts moet de medische verklaring ondertekenen. Dit is niet de arts die u behandelt. 


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Hoe is de kwaliteit van het drinkwater in Nederland?

Externe artikelen
Watertoren (Gouda)

Download: HTML | CSV | Excel | JSON