Algemeen

Voor welke soorten bromfietsen heb ik een bromfietsrijbewijs (brommerrijbewijs) nodig?

Bromfietsrijbewijs bij autorijbewijs en motorrijbewijs

Heeft u een geldig Nederlands autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A)? Dan hoeft u geen apart bromfietsrijbewijs te hebben. U krijgt het automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. U hoeft dus ook geen apart bromfietsexamen te doen.

Bromfietsen zonder bromfietsrijbewijs

U heeft geen bromfietsrijbewijs nodig voor het besturen van:

Bromfietscertificaat niet meer geldig

U mag niet meer op een bromfiets, snorfiets, spartamet of brommobiel rijden met een bromfietscertificaat. Dit document is niet meer geldig. Tot 1 oktober 2009 kon u een bromfietscertificaat omruilen voor een bromfietsrijbewijs. Heeft u dit niet gedaan? Dan moet u uw bromfietsrijbewijs halen en examen doen bij het CBR.

Boete voor rijden zonder bromfietsrijbewijs

U bent strafbaar als u zonder bromfietsrijbewijs op een bromfiets, snorfiets, brommobiel of spartamet rijdt. U kunt dan een boete krijgen. Ook loopt u de kans dat uw verzekeringsmaatschappij eventuele schade niet dekt.

Bromfietsrijbewijs in het buitenland

Een Nederlands bromfietsrijbewijs is niet altijd geldig in het buitenland. Voor de juiste regels kunt u contact opnemen met de ambassade van dat land.

Bromfietsrijbewijs niet in internationaal rijbewijs

In sommige landen buiten de Europese Unie (EU) heeft u een internationaal rijbewijs nodig om op de openbare weg te mogen rijden in een motorvoertuig. Dit is een vertaling van uw rijbewijs in meerdere talen.  

Over het bromfietsrijbewijs zijn geen afspraken gemaakt met andere landen. Hierdoor worden bromfietsrijbewijzen niet altijd door andere landen erkend. Het heeft dus geen zin om het bromfietsrijbewijs op te nemen in het internationale rijbewijs.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Moet ik me medisch laten keuren om op een bromfiets te mogen rijden?

Externe artikelen
Dwergauto
Bromfietscertificaat

Download: HTML | CSV | Excel | JSON