Algemeen

Wat is een Segway en wat zijn de verkeersregels?

Segway op de weg

Met een Segway mag u op het fietspad of op het fiets/bromfietspad rijden. Is er geen verplicht fietspad of fiets/bromfietspad, dan mag u op de rijbaan rijden.

Segway op de stoep, ja of nee?

Met een Segway mag u alleen op de stoep rijden als u gehandicapt bent. U heeft een gehandicaptenparkeerkaart, een OV-Begeleiderskaart, een Valyspas of een WMO-pas nodig. Alle andere Segway-bestuurders mogen niet op de stoep rijden.

Maximumsnelheid Segway

De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur. Op de stoep geldt een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur. U mag alleen op de stoep rijden als u een OV-Begeleiderskaart, Valyspas of WMO-pas heeft.

Leeftijd voor besturen Segway

U moet minimaal 16 jaar zijn om op een Segway te mogen rijden. Bent u jonger dan 16 jaar en gehandicapt, dan mag u ook met een Segway rijden. U moet dan wel een OV-Begeleiderskaart, een Valyspas of een WMO-pas hebben.

Verlichting Segway

Een Segway moet een rode retroflecterende lijn hebben aan de achterkant. Aan de buitenkant van de wielen moet een witte of gele retroflector zitten.

Verzekering verplicht

Zonder verzekeringsplaatje mag u niet met een Segway op de openbare weg rijden. U krijgt het verzekeringsplaatje automatisch bij het afsluiten van de verzekeringspolis.

Voertuigidentificatienummer Segway

De Segway moet bovendien een voertuigidentificatienummer (VIN) hebben. Dit nummer wordt ingeslagen in het frame. Het voertuigidentificatienummer is de 'vingerafdruk' van het voertuig. Door dit nummer is het moeilijker om gestolen voertuigen te verkopen.

Helm en rijbewijs Segway

Als bestuurder van een Segway hoeft u geen helm te dragen. Ook heeft u geen (bromfiets)rijbewijs nodig.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Download: HTML | CSV | Excel | JSON