Algemeen

Welke soorten openbaar vervoer zijn er in de regio?

Stadsbus, streekbus en snelwegbus

Bussen rijden in heel Nederland op vastgestelde lijnen. Welk bedrijf het busvervoer regelt, hangt af van uw regio. Er zijn verschillende varianten van de bus, afhankelijk van het gebied waar u reist.

  • De stadsbus rijdt tussen de wijken binnen een stad en heeft iedere 400 tot 500 meter een halte.
  • De streekbus rijdt tussen steden en de gebieden die hiertussen liggen. De halteafstanden zijn groter dan bij de stadsbus. Hierdoor duurt de reis korter. Wel rijdt een streekbus minder vaak.
  • De snelwegbus rijdt 3 jaar lang op proef. Deze bus rijdt over de snelweg tussen woonwijken en bedrijventerreinen in de buurt. Onderweg stopt hij bij haltes langs de snelweg. Een snelwegbus rijdt harder dan een streekbus. Doel is om de files in de Randstad te verminderen. De prijs is ongeveer de helft van de variabele kosten met de auto. De bus is dus een alternatief voor forenzen. De proef heeft 3 snelwegbuslijnen: tussen Hilversum/Huizen en Amsterdam Amstel; tussen Almere en Utrecht de Uithof; tussen Breda en Utrecht de Uithof.

Tram, RandstadRail en metro

In grote steden rijden naast bussen, ook trams en metro's. Stadstrams rijden in de regio's Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De trams hebben elke 400 tot 500 meter een halte en rijden vaak. Tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein rijdt een sneltram. Ook de sneltram rijdt vaak en heeft ongeveer iedere 750 meter een halte.

Randstadrail

Met de RandstadRail kunt u reizen tussen Den Haag en Rotterdam en naar Zoetermeer zonder over te stappen. In Rotterdam sluit RandstadRail aan op het metronetwerk, in Den Haag op het tramnetwerk.

Metro

Metro's rijden alleen in Amsterdam en Rotterdam. Ze rijden in een gesloten systeem (onder of boven de grond), vrij van het wegverkeer. De haltes liggen ongeveer 1 kilometer uit elkaar en de metro's rijden vaak. Daardoor is de reissnelheid hoog.

Regiotaxi

De regiotaxi is openbaar vervoer op afroep. De regiotaxi werkt niet met een dienstregeling of met vaste haltes. U reist ermee van deur tot deur. Ook komen deze taxi's op bestemmingen waar het gewone openbaar vervoer niet komt. U moet de regiotaxi minstens een uur van te voren bestellen.

De ritprijs van de regiotaxi ligt tussen het openbaar vervoer en de gewone taxi in. Iedereen kan gebruik maken van de regiotaxi. Dus ook mensen die aangepast vervoer nodig hebben, bijvoorbeeld  omdat ze in een rolstoel zitten. Regiotaxi wordt vaak gecombineerd met Wmo-vervoer. U betaalt dan een eigen bijdrage per rit. Hoe hoog deze bijdrage is hangt af van uw gemeente, uw inkomen en uw fysieke beperkingen.


Informatie over dit hoofdstuk
Datum laatste aanpassing: 2015-07-22 13:26:29
Licentie: CC0 1.0 Universal
Taal: nl-NL

Meer over dit onderwerp
Waar kan ik een klacht indienen over het openbaar vervoer (ov)?
Wat is de Hogesnelheidslijn-Zuid (HSL-Zuid)?
Wat is een ov-chipkaart?
Wat is het experiment met het verlagen van de minimumleeftijd voor buschauffeurs?
Wanneer heb ik een Nationaal certificaat personenvervoer nodig?
Hoe wordt het tarief voor het reizen met de ov-chipkaart berekend?
Waar kan ik een klacht indienen als het openbaar vervoer niet toegankelijk is?

Download: HTML | CSV | Excel | JSON